‘49% minder CO2-uitstoot in 2030’, hoe dan?!

Met enige regelmaat zie ik uitspraken van het kabinet dat Nederland in 2030 49% minder CO2 gaat uitstoten dan in 1990. Op mij komt dat over als redelijk ambitieus. Ik vraag me dan altijd af hoe reëel zo’n doel eigenlijk is. Tijd om dit eens verder te onderzoeken.

Wat zegt het cabinet?

Het streven: in 2030 een 49% lagere CO2-uitstoot dan in 1990.
Op de website van het CLO (overheidswebsite met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland) staat dat de CO2-uitstoot in 1990 163,2 megaton was. Dat betekent dat de streefuitstoot aan CO2 in 2030 83,232 megaton is.

Waar staan we nu?

De laatste definitieve cijfers die ik op de site van het CLO kan vinden zijn voor het jaar 2014. In dat jaar bedraagt de CO2-uitstoot 158 megaton. Dat is een besparing van iets meer dan 3% in vergelijk met 1990.
De CO2-uitstootcijfers van 2014 zijn per sector uitgewerkt:
  • Landbouw: 7 megaton
  • Industrie en energie: 94,8 megaton
  • Verkeer en vervoer: 33,9 megaton
  • Gebouw en omgeving: 22,3 megaton
Deze cijfers heb ik vergeleken met die van 1990. Op Gebouw en omgeving is een redelijke afname te bespeuren, en op Landbouw een kleine afname. Echter, Industrie en energie & Verkeer en vervoer zijn beide toegenomen.

Wat zijn de plannen?

2030 is over 12 jaar. Willen we de CO2-streefuitstoot gaan halen, dan moeten in mijn ogen de plannen nu wel duidelijk op tafel liggen. Dat blijkt nochtans nog niet geval; er wordt hier namelijk nog flink over onderhandeld.
Er liggen nu plannen te onderhandeling op tafel, waarover het kabinet dit jaar een besluit willen nemen. Deze zien er volgens het NRC als volgt uit:
  • Landbouw: 3,5 megaton besparing
  • Industrie: 7 megaton co2 opslag ondergronds + 6 megaton besparing
  • Verkeer en vervoer: 7,3 megaton besparing
  • Gebouwen en omgeving: 3,4 megaton besparing
Als ik dit optel, kom ik tot 27,2 megaton besparing. Dat is aanzienlijk, maar ik mis nog een extra 47 megaton die bespaard moet worden.

Qua voornemens van het kabinet zie ik staan:
  • Alle kolencentrales sluiten voor 2030
  • Meer windmolens, onder meer in zee
  • Gasverbruik afbouwen
  • Over op wind- en zonne-energie

Over op wind- en zonne-energie en biogas?

In 2018 wekken we met behulp van wind- en zonne-energie en biogas ongeveer 6% van onze energiehoeveelheid op. Voor 2023 is 16% het beoogde deel. Dit betekend dat er dubbel zo veel windparken / zonnepanelen aangelegd dienen te worden de komende jaren. Het kabinet heeft het over een groot deel, het is mij onduidelijk of ze dan 16% of meer bedoelen. Maar gezien de hoeveelheid plaatsen geschikt voor windparken en het huidig aantal zonnepanelen lijkt 16% het hoogst haalbare.

Daarnaast, de zon schijnt niet altijd. En het waait ook niet altijd. Voor deze periodes heb je een goede oplossing nodig. Momenteel zetten we dan wat extra gascentrales aan om dit te compenseren. Of we kopen wat extra bruinkoolenergie uit Duitsland. Beide opties zijn natuurlijk uit den boze als je je zo sterk focust op CO2-besparing (en zijn dus absoluut geen goede oplossingen).
Er wordt gedacht aan energieopslag in accu’s voor periodes zonder zon en/of wind. Dat klinkt op zich logisch, maar je kunt je afvragen of dit ook echt nodig is. Als het namelijk nog steeds maar een klein deel van de energieproductie betreft, kun je het tenslotte ook direct verbruiken, lijkt mij.

Waar haal je de rest van de energieproductie dan vandaan? Dat blijft de vraag. Gas en kolen kunnen niet gezien de CO2-doelstelling van 49%. Kerncentrales hebben bijna geen CO2-uitstoot, maar blijven een taboe in Nederland. Het lijkt mij niet dat ze er hier een paar van kunnen bouwen vóór 2030. Groene energie inkopen van andere landen is een optie, maar dat lijkt me niet goed voor de zelfstandigheid van ons land. In mijn ogen blijven er voor de rest geen opties over.

Alle kolencentrales sluiten voor 2030

Momenteel wordt er met wind- en zonne-energie en biogas ’s nachts rond de 1.000 MW en overdag maximaal 4.000 MW opgewekt (http://energieopwek.nl/).
Nederland telt zo’n 5 kolencentrales waar ook een deel op biomassa draait. Het gezamenlijk vermogen? 4.500 MW. Deze kolencentrales sluiten lijkt mij een haalbaar doel, ervan uitgaande dat de energieproductie uit wind- en zonne-energie en biogas de komende 12 jaar nog wel verdubbelt tot verdrievoudigt.

Gasverbruik afbouwen

Naast de kolen ook het gas afbouwen lijkt me echter niet reëel. Op dit moment telt Nederland zo’n 45 gascentrales. Die leveren gezamenlijk zo’n 15.000 MW. Ik denk dat we tot 2030 toch zeker wel genoodzaakt zijn een groot deel aan te houden. Dit omdat we te maken hebben met dagen met weinig zon en geen wind, en er geen duidelijk CO2-neutraal alternatief is om deze 15.000 MW te genereren.
En gaan we de komende jaren trouwens niet veel meer elektriciteit verbruiken? De geleidelijke overgang naar bijvoorbeeld elektrische/waterstof auto’s resulteert in een grotere vraag naar elektriciteit.

Is er dan geen oplossing?

Jawel. Het bijbouwen van een aantal kerncentrales is wat mij betreft de enige optie voor het drastisch reduceren van de CO2-uitstoot. Echter, door de angst van de bevolking richting deze energiebron zal dit de komende 20 jaar geen optie zijn.

Conclusie 

Een CO2-besparing van 49% in 2030? Met de kennis van nu lijkt mij dat onmogelijk. Een haalbaar plan van het kabinet heb ik tot op heden niet gezien. En van de plannen die er liggen kun je je afvragen of die ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. Begrijp me niet verkeerd. Het is goed dat er veel geld beschikbaar wordt gesteld om CO2 te besparen! Maar werk dan wél met reële doelstellingen! Met de huidige plannen wordt 25% CO2  besparen al lastig. Met hard roepen dat je 49% gaat besparen, kom je er niet. Pas daarom de doelstelling aan of neem drastische maatregelen!

Referenties:

- Doelstelling kabinet: https://windenergiecourant.nl/offshore/regeerakkoord-extra-windenergie-moet-voor-4-megaton-co2-besparing-zorgen-branchevereniging-nwea-enthousiast-en-kritisch/
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/10/deze-voorstellen-moeten-de-co2-uitstoot-halveren-a1609521
- Uitstoot CO2 Nederland 1990: http://www.clo.nl/indicatoren/nl016529-broeikasgasemissies-in-nederland
- Energie centrales Nederland: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland

Comments

Popular posts from this blog

System.Net.Http dll version problems

SharePoint Survey Back Button

How to set up AD FS for a development machine